Home / Bota / Pishinat-tarracë në Pamukkale të Turqisë, një mrekulli e natyrës
Like faqes ne Facebook

Pishinat-tarracë në Pamukkale të Turqisë, një mrekulli e natyrës

Pishinat-tarracë, të bukura dhe të çuditshme të Pamukkales, janë vlerësuar për më shumë se dy shekuj e megjithatë ende mbeten një nga mrekullitë më pak të njohura në botë.

Mijëra vjet më parë, tërmetet, dukuri natyrore të shpeshta në Turqi, krijuan thyerje tektonike, të cilat bënë që stinët e nxehta ta bënin ujin të pasur me karbonat kalciumi.

Ndërkohë që uji u tha, materiali u kondensua dhe formoi tarraca shtresë pas shtrese dhe ngadalë ndërtoi muret në të njëjtën mënyrë si një stalaktit formohet në shpellë.

Pamuklale do të thotë Kështjellë Pambuku në gjuhën turke, por greko–romakët ndërtuan një qytet mbi të të quajtur Heirapolis, që do të thotë Qyteti i Shenjtë.

Ata e njohën atë si një vend të rrallë dhe të rëndësishëm duke ia atribuuar fuqitë shëruese ujërave të bardhë termalë. Pamukkale është një sit i Trashëgimisë Kulturore i mbrojtur nga UNESCO. Vizitohet nga shumë turistë, që vijnë nga mbarë bota.

Like faqes ne Facebook

Check Also

Institucionet e Qeverisë Haradinaj ‘Plazma’ përmes tenderit publik

“Plazma”, “Eurokrem”-i, “Smoki”, por edhe produkte tjera të prodhuara në Serbi janë paraparë të blihen …