Home / Kulturë / Një fjalë që kaloi nga Kosova në Shqipëri
Like faqes ne Facebook

Një fjalë që kaloi nga Kosova në Shqipëri

E ardhme dhe ardhmëri

E keni ditur që fjala “ardhmëri” ka kaluar në përdorim të atyre të Shqipërisë nga kosovarët: nga shtypi kosovar në atë të Shqipërisë.

Atje, për ardhmërinë është përdorur vetëm fjala “e ardhme”, e cila edhe tash është mbizotëruese. Kurse pse u gjet ardhmëria e vu në përdorim të përditshëm (pse “u konvertua” nga poetike në të përgjithshme) pikërisht në Kosovë, le ta thonë sociolinguistët.

Po them “u vu në përdorim të përditshëm”, sepse, si fjalë, gegërishtja e kishte, por vetëm për përdorim poetik “ardhmëni”.

/Ilmi Rexhepi/http://ekuiliber.com/

Like faqes ne Facebook

Check Also

Pritet që prezantuesja e televizionit shtetëror të Iranit që u arrestua pa të drejtë nga SHBA të lirohet shumë shpejt

loading... Njoftohet se pas dhënies së deklaratës në gjykatë do të lirohet prezantuesja e televizionit …