Home / Feja / Kur të humb dinjiteti, tregimi me indianin dhe ushtarin britanik
Like faqes ne Facebook

Kur të humb dinjiteti, tregimi me indianin dhe ushtarin britanik

Gjatë kolonializmit britanik në Indi, një oficer anglez qëlloi me shuplakë fytyrës një indian. Nga ana e tij, indianit i hipën kacabunjtë dhe pa u menduar gjatë i këputi oficerit anglez një grusht turrinjve, i cili e përplasi përtokë.Pasi e mori veten, oficeri anglez vajti tek gjenerali dhe i tregoi çfarë kishte ngjarë. Në fund, i tha:”Zoti gjeneral, unë kërkoj që ai qytetar të ekzekutohet në vend, pasi ka vënë dorë mbi ushtrinë e vetë mbretëreshës së Anglisë!”Gjenerali, krejt i qetë i tha:”Merri këto pesëdhjetë mijë rubla dhe jepja indianit si kompensim për shuplakën!”Oficeri u çudit, por s’kishte zgjidhje tjetër veçse ti bindej urdhërit të gjeneralit.Nga ana e tij, indiani e mirëpriti këtë dëmshpërblim, aq më tepër që me një shumë të tillë ai mund t’a përdorte për të hapur një kapital për hapjen e një biznesi, dhe në fakt, ashtu bëri, ia arriti asaj që kishte kohë që e ëndërronte. Paratë filluan ti shtohen dhe filloi të bëjë emër në qytet.Një ditë, gjenerali e thirri oficerin në fjalë dhe i tha:”Tani dua të shkosh në shtëpinë e indianit dhe përplasja një shuplakë fytyrës, në sytë e rojeve dhe njerëzve të tij!”Ashtu veproi oficeri.Vajti tek shtëpia e indianit dhe ia veshi me një shuplakë fytyrës me sa forcë kishte, para gjithë rojeve dhe njerëzve të tij.Nga ana e tij, indiani buzëqeshi dhe nuk reagoi fare.Oficeri u kthye dhe i tregoi gjithçka që ndodhi e nuk ndodhi.Gjenerali e dëgjoi deri në fund dhe i tha:”Herën e parë, kur e qëllove me shuplakë në fytyrë, indiani nuk kishte asgjë për të humbur, përveç dinjitetit dhe emrit të tij, të cilin e mbrojti duke ta kthyer shuplakën me një grusht fytyrës. Herën e dytë, kur i dhamë paratë dhe i pranoi, ne ia blemë dinjitetin. Meqë dinjitetin e kishte shitur, tashmë i duhej të mbrojë paratë dhe tregtinë, prandaj dhe nuk reagoi.

Like faqes ne Facebook

Check Also

Pritet që prezantuesja e televizionit shtetëror të Iranit që u arrestua pa të drejtë nga SHBA të lirohet shumë shpejt

Njoftohet se pas dhënies së deklaratës në gjykatë do të lirohet prezantuesja e televizionit shtetëror …