Home / Shëndetësi / Gjykata e Berlinit ndalon mësueset muslimane që të veshë shaminë
Like faqes ne Facebook

Gjykata e Berlinit ndalon mësueset muslimane që të veshë shaminë

Një mësues i shkollës fillore muslimane ka humbur ofertën e saj për të përmbysur një ligj që ndalon veshjen e veshjeve fetare nga punësit publikë në Berlin.

Gjyqtari i gjykatës së punës në Berlin vendosi që ligji neutral i shtetit të qytetit për mësuesit, policët dhe zyrtarët e gjykatës ishte kushtetuese.

16 shtetet e Gjermanisë kanë ligje të ndryshme mbi shamitë në shkollat.

Tre vjet më parë Gjykata Kushtetuese e Gjermanisë shfuqizoi një ndalim të përgjithshëm për mësuesit që i mbanin ato.

Gjykata federale përmendi lirinë fetare, megjithëse nëpunësit civilë në të gjithë Gjermaninë nuk lejohen të mbulojnë fytyrat e tyre. Veshja e plotë e fytyrës nuk lejohet në nivel kombëtar por edhe hixhabin.

Ligjet e Gjermanisë për vendosjen e shamive
Që nga vendimi federal i vitit 2015, çdo shtet ka hartuar rregullat e veta për mësuesit muslimanë.

Mësuesi në Berlin punoi në shkollën fillore vetëm një ditë para se të caktohej në një kolegj ku ajo lejohej të mbante shaminë.

Dhe çështja e shamisë së kokës është bërë e diskutueshme në disa shtete gjermane.

Ligjëruesi gjerman ‘përdhos’ gruan mbi shaminë
Policia është thirrur kohët e fundit kur një mësues në një shkollë fillore në shtetin e Hessenit provokoi një stuhi abuzimi. Ajo u kishte shkruar prindërve duke u thënë atyre se veshja e shamive dhe mbulesa të tjera nuk u lejua në klasë.

Në Bremen, në veriperëndim, mësuesit u lejohet të mbajnë shamitë, ndërsa në pjesën veriore të Rhein-Vestfalisë çështja vendoset rast pas rasti. Shteti perëndimor po propozon një ndalim për vajzat nën 14 vjeç, që mbajnë shamitë në shkolla.

Cili është dallimi në mes të hixhabit, niqabit dhe burkës?
BE ka ndaluar shamitë nga vendi i punës?
Rasti i Berlinit ka nxitur reagime të gjera në kryeqytetin gjerman.

Vendimi i së mërkurës është mirëpritur nga themeluesi i xhamisë liberale të Berlinit, Seyran Ates, i cili ka bërë fushatë për të mbajtur simbolet fetare jashtë shkollave.

Por Zeynep Cetin i Rrjetit Kundër Diskriminimit dhe Islamofobisë argumentoi se vendimi ishte si një ndalim profesional i mësimdhënësit femër të përfshirë.

Kryetari i Bashkisë së Berlinit Michael Müller ka shprehur mbështetjen e tij për ligjin e neutralitetit të Berlinit, por një politikan i partisë së gjelbër tha se donte që ajo të ndryshonte.

Një mësues mysliman fitoi një rast të veçantë në Berlin vitin e kaluar, kur gjykata e njëjtë e punës vendosi që një shkollë kishte prishur ligjet kundër diskriminimit duke e refuzuar atë një punë. Shkolla nuk ishte në gjendje të provonte se shamia e kokës ishte një “kërcënim për paqen në shkollë”.

Like faqes ne Facebook

Check Also

Gjykata Ndërkombëtare e Drejtësisë vendosi që Irani ka të drejtë ligjore për të rimarrë 2 miliardë dollarët e ngrirë nga SHBA-ja

Gjykata Ndërkombëtare e Drejtësisë (ICJ) ka vendosur se Irani mund të vazhdojë me veprimet ligjore …