Home / Tregime

Tregime

Kjo është historia e mrekullueshme e xhudistit mysliman Muhamed Ali Rashwan! Ai u bë shkak që 50 mijë njerëz ta pranojnë Islamin

Është një histori e panjohur për popullin shqiptar. Muhamed Ali Rashwan njihet si legjenda e Egjiptit por në një kohë ishte një ndër figurat më me zë në botë. Në fillimet e tij ai ishte lojtar i dalluar i xhudos, kishte fituar kampionat pas kampionati, derisa kishte arritur të fitonte …

Read More »

Në vend të veturës, babai djalit i dhuroi Kuranin. Djali, duke mos ditur se çka do të ndodhë pastaj, i zemëruar e lë Kuranin!‎

Një djalë i ri po përgatitej për marrjen e diplomës. Për muaj të tërë, ishte i admiruar me një ‎veturë sportive, e cila qëndronte në vitrinën e një autosaloni. Babai i tij kishte mundësi t’i ‎jepte një dhuratë të tillë, dhe ky i tha babait të tij, se kjo veturë …

Read More »

“Pesha e lotit të nënës” – Tregim nga Tahir Bezhani

Në moshën e saj të re, nënës Zojë, i dukej gjatë të ndahej dita e nata mes veti. Trupi i saj zgjohej herët nga shtrati, sapo dielli prekte majat e larta të bjeshkëve, mbaronte punët e mëngjesit dhe vazhdonte me planet e ditës. Lëvizte nëpër shtëpi e oborr si një …

Read More »

Historia e babit të “rreptë” dhe çfarë i ndodhi djalit më vonë

Një miku im më tregon: Babai im sa herë shkonte në dhomën time, ndërkohë që unë kisha dalë prej saj dhe gjente llambën ndezur më thoshte: “Përse nuk e fik llambën, ç’është gjithë ky harxhim i korrentit?! Kur hynte në banjë dhe shihte që rubineti i ujit pikonte më thoshte …

Read More »

Premtimi për një jetë më të mirë mund të ndryshojë gjithçka

PREMTIMI PËR NJË JETË MË TË MIRË MUND TË NDRYSHOJË GJITHÇKA Imagjinoni një njeri me të vërtetë të varfër i cili jeton në një kasolle, i rrethuar nga njerëz të ‎pastrehë, kurse natën mund ta shihni duke i kontrolluar kontejnerët dhe kazanët e plehrave ‎në kërkim të ushqimit. Ai fle …

Read More »

I ka prekur shumë njerëz: ky është një tregim që duhet ta lexojë çdo person, sidomos gratë!‎

Një grua e re që sapo u martua, në një ditë të nxehtë vere erdhi për ta vizituar nënën e saj. ‎Ajo u ul në kolltuk dhe derisa pinte çaj të ftohtë, filluan bisedën për jetën, për martesën, për ‎përgjegjësitë dhe detyrimet e njerëzve të pjekur.‎ Nëna e menduar po …

Read More »

Drejtësia sjell siguri – tregim i hatashëm

Tregohet se në kohën e Kalifit Mu’tedidit që ishte kalifi i 15 i dinastisë Abasite, një komandant i lartë ushtarak i kishte marrë një borxh shumë të madh një tregtari. Gjendja ekonomike e tregtarit sa vinte e përkeqësohej dhe sa herë që kërkonte nga komandanti që t’ia shlyente borxhin, ai …

Read More »

Ja çfarë debati interesant kishte Ibn Tejmije me një Doktor

Hoxha i nderuar Bekir Halimi në videon e më poshtme tregon një ngjarje interesante nga historia e bujshme Islame, gjegjësisht tregon një debat interesant mes dijetarit të madh Ibn Tejmije dhe një mjeku, për ta dëgjuar klikoni më poshtë:     Tekijjuddin ebul Abbas Ahmed ibn Abdul Halim ibn Abdus-Selam …

Read More »

Tregimi mbi mbretin i cili vendosi të shpërblejë me një kurorë floriri një nga qytetarët që ka dhënë kontributin më të madh në mbretërinë e tij

Një ditë, mbretit i lindi një ide: Të shpërblejë me një kurorë floriri një nga qytetarët që ka dhënë kontributin më të madh në mbretërinë e tij. Për këtë, ai mblodhi këshilltarët dhe u kërkoi që ti sjellin një kurorë floriri të stolisur me xhevahire. Disa ditë më vonë, kurora …

Read More »

Mësim nga ky tregim: Veprat vlerësohen sipas përfundimeve

Ishte një murator i cili ishte plakur duke punuar te një punëdhënës, dhe në një rast i kërkoi që ta pensiononte, në mënyrë që pjesën tjetër të jetës të mund ta kalonte me gruan dhe fëmijët e tij. Punëdhënësi ia refuzoi kërkesën e muratorit dhe i premtoi se do t’ia …

Read More »

Mi nxirrni duart nga tabuti, që njerëzit të dinë, se sulltani e ka braktisur këtë botë me duar bosh

Transmetohet se Sulltan Sulejman el-Kanuni ka thënë: “Kur të vdes, mi nxirrni duart nga ‎tabuti, ashtu që njerëzit të dinë se madje edhe sulltani e ka braktisur këtë botë me duar ‎bosh.”‎ Sulltan Sulejmani ka qenë njëri nga sulltanët më të famshëm dhe më të fuqishëm osmanë. Nuk ‎mendoj se …

Read More »

Sulltan Mehmeti dhe dy murgjër

Pas ngadhnjimit të Stambollit, sulltan Mehmeti II shpalli një amnisti të përgjithshme dhe i liroi të burgosurit bizantinë. Mes tyre ndodheshin dy murgj filozofë. Mehmeti II i pyeti për shkakun e dënimit dhe ata i thanë: “Ne ishim murgjit më të shquar të Bizantit. Ia tërhoqëm vërejtjen perandorit për padrejtësitë, …

Read More »

Miliarderi Sulejman Raxhihu, për shkak të një riali, mësuesit tij i dhuroi vilë, automobil dhe pagë për tërë jetën

“Isha i varfër deri në atë masë, sa që nuk mund të merrja pjesë në një ekskursion shkollor, ku për pjesëmarrje më nevojitej vetëm edhe një rial (25 cent). Më kot qaja dhe kërkoja ndihmë nga familja ime, por as ata nuk e kishin atë rial. Vetëm një ditë para …

Read More »

Patëllxhani dhe gruaja

Shejh Ali Tantavi shkruan në kujtimet e tij: Në Damask ndodhet një xhami e madhe e quajtur “Xhamia et Teube” (Xhamia e Pendimit), e cila është një xhami e bukur e begatë dhe çlodhëse. Xhamia është quajtur me atë emër pasi më parë kishte shërbyer si han, në të cilin …

Read More »

Si i trajtoni ju prindërit tuaj, ashtu fëmijët tuaj do tu trajtojnë juve!!

Enisit i erdhën shokët për vizitë …Njëri prej tyre, Falihu, e thirri: “O Enis, o Enis, ku je? I ke lënë musafirët vetëm!”Enisi hyri në dhomë dhe tha: “Më falni, ju përgatita çaj. Ju e dini që unë nuk kam askënd përveç nënës, kurse ajo nuk ka forcë për diçka …

Read More »

Metoda e Hitlerit

(Tregim mbresëlënës) Gjatë Luftës së Dytë Botërore Hitleri ishte befasuar kur kishte mësuar se tre oficerë të tij e kishin tradhtuar dhe nuk ia kishin zbatuar urdhrat e tij. Kishte vendosur t’i dënojë ata në një mënyrë të çuditshme. Secilin prej tyre e kishte vendosur në një qeli të veçantë, …

Read More »

Njeriu më fisnik që kam njohur

Hasan ibn Hadr, ka thënë: “Kur Abasidët e morën halifatin nga Emevitët, anëtarët e mbijetuar të familjes Benu Umeje fshiheshin si dinin dhe si mundnin që të mos vriteshin nga dora e halifit abasid. Në mesin e atyre që u fshehën nga abasidët ishte edhe Ibrahim ibn Sulejmani, nipi i …

Read More »

Historia e rivarrosjes së dy sahabijve në vitin 1932 – Madhështore

Të dashur miq! Dua të ndaj me ju një tregim të mrekullueshëm që ka shumë kohë që e kam lexuar por këto ditë e pash të postuar në faqen e një hoxhe dhe më kujtoi një nga historitë më rrëqethëse që kam lexuar ndonjëherë. Beteja e Kadisijes është njëra nga …

Read More »

Drenusha e rrethuar me rreziqe, ja si veproi ajo! Histori madhështore…

Kur iu afrua koha e lindjes drenushës me barrë shkoi në një skaj të pyllit afër lumit. Papritur, kur i kishin filluar dhimbjet e lindjes, filloi të gjëmojë qielli dhe të vetëtojë aq fort saqë shkaktoi një zjarr të madh në pyll. Drenusha e frikësuar dhe e dobët në momentet …

Read More »

Si e pranoi gjermani Islamin, i cili ishte shef i një boshnjaku?

Një ngjarje interesante që kishte ndodhur në gjermani(e huazuar):Gjë normale është që në firmat gjermane koha e pushimit vjetor të secilit punëtor caktohet në fund të vitit (për vitin e ardhshëm) dhe të lajmërohet në sekretariat, mirëpo një vëlla i yni nga Bosna e ka kërkuar një pushim të veçantë …

Read More »