Home / Bota / Urdhri për të ndaluar referendumin e ndarjes së Kurdistanit të Irakut

Urdhri për të ndaluar referendumin e ndarjes së Kurdistanit të Irakut

Kryeministri irakian Heidar Abadi ka kërkuar zyrtarisht pezullimin e referendumit të ardhshëm të pavarësisë së Kurdistanit të Irakut, pas kundërshtimit të fortë të qeverisë qendrore ndaj votimit të planifikuar.

Urdhri i kryeministrit irakian erdhi pasi Gjykata e Lartë e Irakut të hënën urdhëroi shtyrjen e referendumit të 25 shtatorit për të shqyrtuar nëse një vendim i tillë do të ishte kushtetues. “Gjykata e Lartë ka lëshuar urdhrin për pezullimin e organizimit të referendumit të caktuar për 25 shtator … derisa të shqyrtojë ankesat që ka marrë lidhur me këtë plebishit që është jokushtetues” tha Gjykata në një deklaratë. Gjykata e Lartë e Irakut deklaroi se vendimi u mor pasi ajo “shqyrtoi kërkesat për ndalimin e referendumit”. Kryeministri Ebadi tha se autoritetet kurde po “luajnë me zjarrin” duke planifikuar të mbajnë një referendum mbi pavarësinë e rajonit gjysmë autonom të Kurdistanit. “Një thirrje e sinqertë dhe vëllazërore ndaj zyrtarëve në Kurdistan: vendimi i referendumit është i rrezikshëm. E konsideroj atë lojë me zjarrin. Ky vendim përbën rrezikun më të madh për qytetarët tanë në Kurdistan, “tha kryeministri irakian Heidar Ebadi.

Në vitet e fundit, disa zyrtarë në rajonin kurd kanë kërkuar në mënyrë të përsëritur një referendum për ndarjen, por opozita e tyre e fortë e brendshme dhe ndërkombëtare nuk ka arritur ta bëjë këtë. Në vitet e fundit, disa zyrtarë në rajonin kurd kanë kërkuar në mënyrë të përsëritur një referendum për ndarje, por kundërshtimet e fuqishme nga brenda dhe ato ndërkombëtare nuk kanë lejuar t’a bëjnë një gjë të tillë. Në rrethana të tilla, ka të ngjarë që autoritetet kurde të Irakut do të tërhqien në minutën e fundit nga mbajtja e një referendumi mbi ndarjen në Kurdistanin e Irakut. Megjithatë, qarqet politike kanë vlerësuar gjithashtu mungesën e një referendumi dhe qasjes së bisedimeve dhe dialogut si mënyra më e mirë për të kapërcyer këtë krizë. Por me këmbënguljen e Masud Barzanit, kreut të Rajonit të Kurdistanit të Irakut, për veprimin e tij të pakontrolluar për të mbajtur një referendum për ndarje, ka të ngjarë që referendumi të mbahet përkundër kundërshtimeve të forta vendore dhe ndërkombëtare. Një situatë e tillë nuk do të ketë pasoja të tjera përpos komplikimit të krizës politike, ekonomike dhe të sigurisë në këtë rajon politikisht. Duke marrë parasysh pasojat e këtij referendumi, kjo çështje konsiderohet si vetëvrasje politike për Masud Barzani, kreut të Rajonit të Kurdistanit të Irakut, i cili ka kohë që ka udhëhequr degën legjislative të këtij rajoni. Konfuzioni i autoriteteve kurde të Irakut dhe i lëvizjeve të tyre për të përcjellë krizën politike që ka çuar në zhvillimet e ardhshme në këtë rajon dhe në përgjithësi, ka çuar Irakun në një situatë të paqartësisë, që ka shtuar shqetësimet e përgjithshme të situatës aktuale./ PT

Check Also

Korçë: U përzënë nga fëmijët, myftinia e merr në kujdesje çiftin e të moshuarve

Rasti i një çifti të moshuarish të pëzënë nga shtëpia prej djalit të tyre, ngjarje …