Home / Bota / Trampi krahasohet me ISIS-in në kopertinën e revistës gjermane

Trampi krahasohet me ISIS-in në kopertinën e revistës gjermane

Një revistë javore gjermane ka botuar një karikaturë goditëse të presidentit amerikan Donald Tramp në kopertinën e saj, duke e portretizuar atë si një terrorist, i cili ka prerë kokën e Statujës së Lirisë duke bërtitur “Amerika e Para”.

Në kopertinën e edicionit të saj të së premtes, Der Spiegel e ka vizatuar karikaturën e Trampit me një thikë të gjakosur në njërën anë dhe me kokën e Statujës së Lirisë me gjak në tjetrën.

Edel Rodriguez, i cili dizenjoi kopertinën, tha se Statuja e Lirisë përfaqëson historinë e refugjatëve të mikëpritur në Shtetet e Bashkuara.

Rodriguez, një refugjat kuban, i cili shkoi në Amerikë si refugjat politik në vitin 1980, e dënoi urdhërin e Trampit për të ndaluar hyrjen e refugjatëve në SHBA, duke e parë atë si “një prerje të kokës së demokracisë, një prerje të kokës së një simboli të shenjtë”.

Ai argumentoi se prerja e kokës është e lidhur me grupin terrorist Daesh (ISIS) dhe “ka një krahasim” mes ISIS-it dhe Trampit. “Të dyja palët janë ekstremiste, kështu që unë jam vetëm duke bërë një krahasim mes tyre.”

“Unë isha 9 vjeç kur erdha këtu, kështu që e mbaj mend mirë, më kujtohen ndjenjat dhe se si ndihen fëmijët e vegjël kur largohen nga vendi i tyre”, ka thënë Rodriguez. “I mbaj mend të gjitha këto, kështu që më shqetëson shumë që fëmijët e vegjël janë duke u ndaluar që të vijnë në këtë vend.”

Kur e pyetën pse Trampit i mungojnë tiparet e fytyrës, Rodriguez tha: “Kjo është mënyra se si unë e shoh atë. Unë e shoh atë si një njeri shumë të zemëruar, dhe pak a shumë goja e tij është duke lëvizur gjatë gjithë kohës, kështu që kjo është mënyra se si unë prirem për ta treguar atë në një pjesë e punës sime.”

Kjo nuk është hera e parë që presidenti vizatohet duke i prerë kokën statujës. Në dhjetor të vitit 2015, pasi Trampi bëri thirrje për një “ndalim total dhe të plotë të muslimanëve për të hyrë në Shtetet e Bashkuara,” The New York Daily News e pikturoi atë duke i prerë kokën statujës.

Revista The New Yorker shfaqi gjithashtu të premten një kopertinë të re të ilustruar të quajtur “Shuarja e Lirisë”, që tregon flakën e statujës të shuar.

Ajo përdoret për të se Statuja e Lirisë, dhe pishtar i saj i ndritshëm, ishte vizioni që e përshëndeti emigrantët të reja. Dhe, në të njëjtën kohë, ajo ishte simbol i vlerave amerikane , tha John Tomac, i cili projektuar mbulesën.

“Tashmë duket se ne jemi duke e shuar dritën”, tha ai për revistën.

Imazhi është shumë i shpërndarë në mediat sociale dhe është paraqitur në posterat e protestuesve në një miting të shtunën në Berlin, që denonconte ndalimin e përkohshëm mbi emigrantët nga shtatë vendet kryesisht muslimane.